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Determination of apparent total tract digestibility of nutrients of lucerne (Medicago sativa) and red clover (Trifolium pratense) products in growing pigs

In a digestibility trial with 24 growing pigs (Danish Landrace × Duroc; male, castrated) the apparent crude nutrient digestibility of organically produced lucerne and red clover products was determined. The products (dried lucerne leaf (LL): 198 g crude protein (CP) per kg dry matter (DM); lucerne leaf silage (LLS): 295 g CP/kg DM; lucerne whole plant silage (LS): 213 g CP/kg DM; red clover whole plant silage (RCS): 263 g CP/kg DM) were fed to the animals together with a compound feed adapted for the whole plant or leaf material. Titanium dioxide was added to this supplement, which was used as an inert marker for the digestibility calculation. Differences were found in feed intake throughout the sampling phase in the metabolic cages. The whole plant silages (LS: 53.6% digestibility of organic matter (dOM), 56.3% digestibility of crude protein (dCP); RCS: 69.9% dOM, 69.3% dCP) as well as the LLS (63.0% dOM, 58.0% dCP) showed a higher dOM and dCP than the LL (45.0% dOM, 42.7% dCP). It was suspected that the saponins, which are mainly enriched in the leaves, influence the feed intake and digestibility of the leaf products. The quality and method of preserving feed also affected digestibility test feedstuffs.

In einem Verdaulichkeitsversuch mit 24 wachsenden Schweinen (Dänische Landrasse * Duroc; männlich, kastriert) wurde die scheinbare Rohnährstoffverdaulichkeit von ökologisch erzeugten Luzerne- und Rotkleeprodukten bestimmt. Die getrockneten Luzerneblätter (LL; 198 g Rohprotein (CP) pro kg Trockenmasse (TM); 218 g Rohfaser (CF)/kg TM), die Luzerne-Blattsilage (LLS; 295 g CP/kg TM; 133 g CF/kg TM), die Luzerne- Ganzpflanzensilage (LS; 213 g CP/kg TM; 236 g CF/kg TM) und die Rotklee-Ganzpflanzensilage (RCS; 263 g CP/kg TM; 178 g CF/kg TM) wurden den Tieren zusammen mit für die Ganzpflanzen oder das Blattmaterial angepassten Ergänzungskraftfuttermischungen verfüttert. Diesen wurde Titandioxid zugesetzt, das als inerter Marker für die Verdaulichkeitsberechnung verwendet wurde. Es wurden Unterschiede in der Futteraufnahme während der Kotsammelphase in den Stoffwechselkäfigen festgestellt. Die Ganzpflanzensilagen (LS: 53.6% Verdaulichkeit der organischen Masse (dOM), 56.3% Verdaulichkeit des Rohproteins (dCP); RCS: 69.9% dOM, 69.3% dCP) sowie die Luzerne-Blattsilage (63.0% dOM, 58.0% dCP) zeigten eine höhere Verdaulichkeit von dOM und dCP als das Luzernetrockenblatt (45.0% dOM, 42.7% dCP). Es wird vermutet, dass die in den Produkten enthaltenen Saponine, die hauptsächlich in den Blättern angereichert sind, maßgeblich die Futteraufnahme und Verdaulichkeit der Blattprodukte beeinflussen. Daneben beeinträchtigte die Qualität und Art der Konservierung der Futtermittel die Verdaulichkeit der Prüffuttermittel.

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