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Testing the efficiency of disinfectants for control of virus - results achieved in disinfection experiments and proposal for proofing guide lines

Zugehörigkeit
Department of Plant Pathology, Research Centre for Plant Protection, Lyngby
Paludan, N.

To avoid contamination and infection of pathogens, plants have to be grown under high hygienic conditions. In order to achieve this, disinfectants with high efficiency are needed. While lines of direction have been made for proofing disinfectants in ornamentals concerning bacteria and fungus (ANON. 1989) no procedure exists for viruses. To achieve reproducible results experiments concerning the efficiency of different disinfectants for control of viruses were started at the Research Centre for Plant Protection in Lyngby in 1988 as described in this paper. The following methods were used: - suspension test with short time treatment at a high infection rate to show the ability of disinfectants to virus inactivation - suspension test with long time treatment at a lower infection rate with and without organic substances added to show the effidency of disinfectants to act as surface disinfectants - knife decontamination test to demonstrate the efficiency of disinfectants to inactivate existing virus on implements. The efficiency of a disinfectant was dependent on the virus species present, the concentration of the disinfectant used and the period of treatment. Increasing the concentration of the disinfectant and prolonging the period of treatment both increased the virus inactivation substantially. Tomato mosaic virus turned out to be one of the virus most difficult to inactivate and was therefore very suitable as a test virus. Addition of peat to the disinfectant did not cause any or only a very slight reduction of the efficiency of the disinfectant. Elimination of virus on implements was achieved after 5 to 10 minutes of treatment; a shorter period of treatment or only dipping did not eliminate the virus.

Um Kontaminationen und Infektionen durch Pathogene zu entgehen, müssen Pflanzen unter sehr guten hygienischen Bedingungen angebaut werden. Richtlinien zur Prüfung von Desinfektionsmitteln gegenüber Bakterien und Pilzen (ANoN. 1989) sind ausgearbeitet worden. Es gibt aber keine Richtlinien für Viren. Um reproduzierbare Ergebnisse zu erhalten, wurden im Pflanzenschutzzentrum in Lyngby im Jahre 1988 Versuche zur Untersuchung der Wirkung von verschiedenen Desinfektionsmitteln gegenüber Viren angefangen. Die Ergebnisse werden in diesem Artikel beschrieben. Folgende Methoden wurden angewandt: - Suspensionstest mit kurzer Einwirkzeit und hohem Infektionsniveau, um die Fähigkeit des Mittels zur Virusinaktivierung zu prüfen. Suspensionstest mit langer Einwirkzeit und niedrigem Infektionsniveau mit und ohne Beimischung organischer Stoffe um die Wirkung als Oberflächendesinfektionsmittel zu prüfen. - Messerdekontaminationstest um die Möglichkeit zur Inaktivierung des existierenden Virus auf den Werkzeugen zu prüfen. Die Wirkung der Desinfektionsmittel war von der Virusart, der angewandten Konzentration und der Einwirkzeit abhängig. Höhere Konzentrationen der Desinfektionsmittel und längere Einwirkzeit verursachen eine wesentliche Steigerung der Virusaktivierung. Die Versuche zeigten, daß Tomatenmosaikvirus eines der am schwierigsten zu bekämpfenden Viren ist und deshalb als Testvirus sehr geeignet ist. Die Wirkung der Desinfektionsmittel wurde gar nicht oder nur sehr wenig durch die Beimischung von Torf beeinflußt. Eine Elimination des Virus auf den Werkzeugen wurde nach einer Einwirkzeit von 5 bis 10 Minuten erhalten; eine kürzere Einwirkzeit oder nur ein Eintauchen konnte das Virus nicht eliminieren.

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