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Possibilities and limitations of estragole content reduction of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) and its preparations

Zugehörigkeit
Federal Centre for Breeding Research on Cultivated Plants (BAZ), lnstitute of horticultural crops, Quedlinburg, Germany
Pank, Friedrich;
Zugehörigkeit
Dr. Ernst Schneider PhytoConsulting, Seeblick 11 Freinberg, D-84163 Marklkofen, Gennany
Schneider, Ernst;
GND
1047227207
Zugehörigkeit
Federal Centre for Breeding Research on Cultivated Plants (BAZ), lnstitute of horticultural crops, Quedlinburg, Germany
Krüger, Hans

Fennel fruits are traditionally used as herbai medicinal products. Estragole is a component of fennel essential oil and its consumption seems to be a potential health risk according to most recent statements. The use of fennel tea in the recommended doses should be hardly dangerous because the essential oil of the fennel cultivars currently cultivated in Germany contains only 2.5% estragole among numerous other components. Nevertheless, ail available means should be exploited to decrease the estragole content in fennel. The analysis of 233 populations consisting of 8490 individual fruit samples ascertained a high natural variability of the estragole content as prerequisite of breeding estragolereduced new cultivars. Whereas low estragole content coincided prevalently with high contents of essential oil and fenchone, breeding of estragole reduced cultivars with trans-anethole content of at least 60% as required by the pharmacopoeia seems to be difficult due to the strong positive correlation between the estragole and trans-anethole content in the essential oil. Diminishing the estragole content of new cultivars to 1% of the essential oil, the maximum anethole content is assessed at 40%. Breeding of estragole free cultivars for the common tea preparation by decoction of fruits seems not feasible because no estragole free populations or individual plants have been observed. Merely the fractionated distillation makes the removal of estragole possible to the greatest possible extent. But the essential oil modified by these procedures can be used on/y for estragole-free fennel instant tea whereas the majority of consumers prefers the use of fennel fruits as a natural product.

Arzneifenchel wird traditionell ais Arzneimittel verwendet. Nach neueren Erkenntnissen stellt die Aufnahme von Estragol ein potenzielles Gesundheitsrisiko dar. Da Estragol ais Komponente unter zahlreichen anderen Verbindungen lediglich zu 2, 5% im atherischen ÖI der heute in Deutschland angebauten Sorten enthalten ist, dürfte von dem Genuss von Fencheltee in üblicher Dosierung kaum eine Gefährdung ausgehen. Dennoch sollten alle Môglichkeiten ausgeschöpft werden, den Estragolgehalt im Fenchel abzusenken. Untersuchungen an 233 Populationen mit 8490 Einzelproben ergaben eine hohe natürliche Variabilität des Estragolgehaltes als Voraussetzung für die Züchtung estragolreduzierter Sorten. Während niedrige Estragolgehaltswerte häufig mit einem hohen Gehalt an ätherischen ÖI und Fenchon verbun· den waren, scheint die stark positive Korrelation zwischen Estragol- und Anetho/gehalt die Züchtung estrago/armer Sorten mit dem im Arzneibuch vorgeschriebenen Mindestgehalt von 60% Anethol zu erschweren. Es wird eingeschätzt, dass bei Absenkung des Estragolgehaltes neuer Sorten auf 1% ein Anetholgehalt von höchstens 40% erreicht werden kann. Da keine estragolfreien Einzelpflanzen oder Populationen gefunden wurden, erscheint die Realisierbarkeit estragolfreier Sorten für die übliche Bereitung von Fencheltee ais eher unwahrscheinlich. Lediglich die fraktionierte Destillation ermöglicht die weitestgehende Entfernung des Estragols aus dem ätherischen ÖI des Fenchels. Jedoch kann das auf diese Weise veränderte ätherische ÖI nur zur Herstellung von estragolfreiem Fenchel-lnstanttee eingesetzt werden, wahrend die Mehrheit der Verbraucher die Verwendung der Fenchelfrüchte ais natürliches Produkt bevorzugt.

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