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Quality control of commercially available essential oils by means of Raman spectroscopy

Zugehörigkeit
Institut für Physikalische Chemie, Friedrich-Schiller-Universität Jena, Helmholtzweg 4, Germany
Strehle, Katrin R.;
Zugehörigkeit
Institut für Physikalische Chemie, Friedrich-Schiller-Universität Jena, Helmholtzweg 4, Germany
Rösch, Petra;
Zugehörigkeit
Institut für Physikalische Chemie, Friedrich-Schiller-Universität Jena, Helmholtzweg 4, Germany
Berg, Dorothea;
GND
140592741
Zugehörigkeit
Institut für Pflanzenanalytik, Bundesanstalt für Züchtungsforschung an Kulturpflanzen, Neuer Weg 22-23, Germany
Schulz, Hartwig;
Zugehörigkeit
Institut für Physikalische Chemie, Friedrich-Schiller-Universität Jena, Helmholtzweg 4, Germany
Popp, Jürgen

The essential oils of different spices and aroma plants were investigated fast and nondestructively by means of Raman spectroscopy. The main ingredients of these oils, mostly monoterpenes and phenylpropane derivatives, were identified. A hierarchical cluster analysis shows that the oils of the investigated plants cluster chemotaxonomically, which means according to their chemical composition and not according to their botanical degree of relationship. In addition, cross-sections of anise seeds were analyzed applying the Raman mapping technique to localize and investigate the distribution of the oil in situ. © 2006 American Chemical Society.

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