Poultry Feed from Genetically Modified Plants

Flachowsky, Gerhard GND

The growing World population and limited natural resources require a more efficient utilization and conversion of resources in available phytogenic biomass. In the future there will be a very strong competition for arable land or phytogenic biomass resp. between food/feed, fuel, fibre and further industrial materials as well as areas for settlements and natural conservation. Therefore plant breeding should focus on high yielding plants with low external inputs (Low Input Varieties). Apart from traditional plant breeding, plant biotechnology may contribute to this objective.Presently, we are in an initial phase of this breeding technology. The cultivation of genetically modified plants (GMP) increased from 1.7 (1996) to about 148 million ha (2010), i.e. about 10% of total arable land. Most modified cultures are soybean, maize, cotton and rapeseed, mainly with increased tolerance against herbicides and insecticides or higher resistance against insects.Safety and nutritional assessment of food/feed from GMP is urgently necessary. Strict regulations for these assessments exist in many countries. The results of the nutritional studies are summarized in this review. Up to now more than 1 billion ha of GMP have been cultivated all over the world. Nutritionalassessment starts with compositional analysis followed by digestion and feeding studies, fates of transgenic DNA and newly expressed proteins. Up to now most studies were done with GM-crops of the 1st generation (plants with input traits; without substantial changes in composition). No unintended effects in composition or contamination (except lower concentration of mycotoxins) and nutritional assessment of feeds from GM-crops of the 1st generation were registered in about 150 scientific studies with food producing animals. Most of the studies were done with broilers. Transgenic DNA and newly expressed proteins did not show other properties as plant DNA or native plant proteins during feed treatments or in the animals.Other experimental designs for nutritional and safety assessment are recommended for GM-plants with output traits or with substantial changes in composition (plants of the 2nd generation).

Der Anbau von gentechnisch veränderten Pflanzen (GMP) stieg weltweit von 1.7 (1996) auf etwa 148 Mio. ha (2010) an, was etwa 10% der global verfügbaren Ackerfläche entspricht. Die wichtigsten angebauten Kulturen sind Sojabohnen, Mais, Baumwolle und Raps. Sie sind überwiegend tolerant gegen Pflanzenschutzmittel oder resistent gegen Insekten. Zur ernährungs-physiologischen und Sicherheitsbewertung von Futtermitteln aus GMP existieren in verschiedenen Ländern Richtlinien. Die ernährungsphysiologische Bewertung beginnt mit der Analyse der Inhaltsstoffe. Verdauungs- und Fütterungsversuche, vor allem mit Geflügel (Broiler), schließen sich an. Studien wurden auch zum Abbau der Erbsubstanz (DNA) sowie der neu ausgeprägten Proteine durchgeführt. Bisher wurden die meisten Versuche mit Futtermitteln aus Pflanzen durchgeführt, die keine wesent-lichen Veränderungen in den Inhaltsstoffen aufwiesen (Pflanzen der ersten Generation). Die Untersuchungen zeigten keine wesent-lichen Unterschiede in der Zusammensetzung sowie im ernährungsphysiologischen Wert von gentechnisch veränderten Pflanzen der ersten Generation im Vergleich zu isogenen Ausgangsvarianten (außer einem geringeren Gehalt an Mykotoxinen). Die transgene DNA und die neu ausgeprägten Proteine zeigten bei der Futteraufbereitung und im Tier kein anderes Verhalten als native Pflanzen-DNA und Proteine. Andere Versuchsansätze sind zur ernährungsphysiologischen und Sicherheitsbewertung von Futtermitteln aus Pflanzen mit substantiellen Veränderungen (GMP der 2. Generation) erforderlich.

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Flachowsky, Gerhard: Poultry Feed from Genetically Modified Plants. 2011.

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