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Organic goat meat production in less favoured areas of Romania

In Rumänien werden mehr als 1,2 Millionen Ziegen gehalten, Tendenz steigend. Weiterhin gibt es rund 4,9 Millionen Hektar Weideland, das meiste liegt in benachteiligten Regionen. Es wurde eine vergleichende Studie auf zwei unterschiedlichen Weidequalitäten (ökologisch und konventionell) mit zwei unterschiedlichen Genotypen (reinrassige lokal verbreitete Doppelnutzungsrasse der Karpatenziege sowie eine Kreuzung dieser Rasse mit der Fleisch betonten Burenziege) durchgeführt. Die Tragfähigkeit wurde mit 1,89 Grossvieheinheiten (GV; eine GV entspricht 500 kg Lebendmasse) für die konventionellen Flächen und 2,18 GV festgestellt. Pro Hektar konnten auf den konventionellen Flächen zwischen 114 und 163 kg und auf den ökologischen Flächen 149 bis 252 kg Ziegenfleisch pro Jahr produziert werden. Die Kreuzungslämmer erreichen mit rund 154 g fast 40 Gramm höhere Tageszunahme als die reinrassigen Karpaten-Ziegenlämmer (117 g/d). Damit zeigte sich, dass es ökonomisch sinnvoll ist, die Flächen ökologisch zertifiziert mit Kreuzungsziegenlämmern zu nutzen, wenn es einen Markt für Prämiumqualitäten (Öko-Zertifkat) gibt. Damit wird nicht nur die Wirtschaftlichkeit sondern auch der Umweltschutz und das Tierwohl verbessert.

More than 1.2 million goats are currently being reared in Romania today, with the numbers rapidly increasing. Moreover, the country holds 4.9 million hectares of pastures, mostly situated in regions listed as less favoured areas (LFA’s). A comparative study showing production performances of two pasture types (organic vs. conventional), and of two kids genotypes (Carpatina vs. F1 Boer x Carpatina) was implemented. The annual pasture yields were 26.4 t/ha (5.3 t/ha/a DM) in the conventional pasture and of 30.6 t/ha (6.1 t/ha/a DM) in the organic managed pasture, respectively. The average carrying capacity was 1.89 livestock units (LU; one LU is equal to 500 kg liveweigth) for the conventional pasture, and 2.18 LU for the organic pasture, respectively. The conventional pasture had an estimated potential of production ranging from 114 to 163 kg of kid meat/ha, while the estimated production for the organic pasture was between 149 and 252 kg of kid meat/ha. Result have proved to be encouraging regarding the potential of the LFA’s in Romania to produce goat meat under organic rearing systems with purebreed genetics. Of the technical solutions identified, those regarding pasture management could be applicable to current commercial farming practices in order to improve goat farming profitability while at the same time tackling socio-ecological issues such as nature conservation and animal welfare.

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