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Effects of three genotypes and two roughages in organic heavy pig production for dry fermented sausage manufacture : 1. Performance, carcass quality, and economic aspects

Zur Herstellung langgereifter Rohwurst werden Kastraten >160 kg Lebendmasse wegen der benötigten Fettmenge und -qualität genutzt. Zur Mast kommen vor allem moderne Hybriden (Hy), bei denen beides oftmals unzureichend ausfällt. Alte gefährdete Rassen, z.B. Sattelschweine (Sa), mit einer hohen de-novo Fettsynthesekapazität könnten eine Alternative darstellen und damit zu deren Erhaltung beitragen. Es wurden die Effekte von drei Genotypen (Sa, Piétrain*Sa(PiSa), Hy) und zwei Raufuttern (Kleegrassilage, Stroh) auf Mastleistung (ML), Schlachtkörper (SQ)-, Fleisch-, Fett- und Wurstqualität sowie Wirtschaftlichkeit (W) überprüft. Dieser Artikel präsentiert die Ergebnisse zu ML, SQ und W. Der Genotyp jedoch nicht das Raufutter beeinflussten ML und SQ signifikant. Hy zeigte gegenüber Sa die beste ML (804 g vs. 634 g tägl. Zunahme) und bei SQ die geringste Verfettung (1 : 1,36 vs. 1 : 0,49 Fleisch : Fett-Verhältnis). Bezüglich W erreichte Sa nur 60 % des Überschusses über die Ferkel-Futter-Kosten von Hy. Bei sämtlichen Kriterien lagen die Ergebnisse von PiSa zwischen Hy und Sa. Hinsichtlich der Fettquantitäten scheinen Sa und PiSa für die Rohwurstherstellung am besten geeignet zu sein. Jedoch ist die Mast von Sa in Reinzucht ökonomisch uninteressant, solange der Auszahlungspreis nicht an deren geeignete Schlachtkörperqualität für die Weiterverarbeitung angepasst wird.

Castrated heavy pigs of >160 kg live weight are used for traditional pork specialties (e.g. dry fermented sausages) due to the required fat quantity and quality. Today, most organic production systems use modern hybrids (Hy) with often insufficient fat features. The use of endangered breeds with high body fat synthesis capacity, e.g. Saddleback (Sa), could be an alternative with the additional benefit of maintaining biodiversity. This study with a total of 132 castrates analysed the effects of three different genotypes (Sa, Piétrain*Sa (PiSa), Hy) and two different roughage sources (grass-clover silage, straw) on performance, carcass-, meat-, fat-, product-quality (dry fermented sausage), and economic aspects. The present paper deals with performance (PF), carcass quality (CQ), and economic aspects (EA). It is found that PF and CQ are both influenced significantly by the genotype but not by the roughage source. Hy showed the best and Sa the poorest PF (e.g. 804 g vs. 634 g daily weight gain). Concerning CQ, Sa showed the fattest and Hy the leanest carcass (e.g. 1 : 1.36 vs. 1 : 0.49 lean to fat ratio). Concerning EA, Sa generated only about 60 % of the surplus of the revenues over feed and piglet costs compared to Hy. PiSa always ranked in the middle. It can be concluded that under organic farming conditions Sa and PiSa seem to be suitable for heavy pig production to produce premium segment pork specialities in the form of dry fermented sausages due to performance and carcass quality traits. But as long as the payout price is not adapted to carcass quality or the suitability for processing, in particular the fattening of Sa will not be interesting from an economic point of view.

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