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Practical implications of suckling systems for dairy calves in organic production systems - a review

Das zunehmende öffentliche Bewusstsein gegenüber Praktiken in der Nutztierhaltung lässt vermehrte Zweifel an den existierenden Methoden aufkommen und verstärkt die Forderung nach „natürlicheren“ Produktionssystemen. Der vorliegende Artikel beschreibt verschiedene Formen der Mutter- bzw. Ammen-gebundenen Aufzucht in der ökologischen Milchviehhaltung. Wissenschaftlich konnte nachgewiesen werden, dass bei der Mutter-gebundenen Aufzucht ein besseres Wachstum der Kälber und ein verringertes Auftreten von Verhaltensanomalien, bestehen. Eine verbesserte Kälbergesundheit, die bei den Landwirten als einer der Hauptgründe für die Einführung der Mutter-gebundenen Aufzucht gilt, konnte allerdings noch nicht eindeutig aufgezeigt werden. Weiterhin gibt es Befürchtungen bezüglich des Gesundheitsstatus der Kuh und der Probleme bei der Milchgewinnung. Durch auftretende Milchejektionsstörungen wird während des Melkens weniger Milch gewonnen. Auch das Absetzen der Kälber kann Schwierigkeiten bereiten. Die Kälberaufzucht an Ammen, die zusätzlich gemolken werden, scheint hierbei eine vielversprechende Strategie darzustellen. Jedoch gibt es noch keine Studie, welche die beiden Systeme „Aufzucht an der Mutter“ mit der „Aufzucht an der Amme“, auch im Hinblick auf ihre Wirtschaftlichkeit, vergleicht. Empfehlungen können deshalb nicht uneingeschränkt gegeben werden. Es besteht weiterer Forschungsbedarf.

The growing public awareness of practices in livestock production systems leads to an increased doubt on the existing methods and emphasizes a demand to be closer to nature in livestock production. In most dairy production systems cow and calf are separated immediately after birth discouraging all aspects of maternal behavior. In suckling systems cow and young are allowed to spend time together, so the calf is able to suck on its dam and species-specific behavior can be displayed. This article focuses on the different suckling systems established in organic dairy systems and their effects on cow and calf. The beneficial effect on calf growth and the decrease in the occurrence of abnormal behavior (cross-sucking on other calves) when calves are reared with the dam, are scientifically reported, whereas the improved health status, which farmers give as main reason for introducing dam rearing, could not be verified yet. Concerns arise in regard to cow health and milk yield, since milk ejection can be impaired and therefore less milk is obtained at milking. Also the process of weaning poses more difficulties in dam rearing due to breaking the strong bond between mother and young. Based on the current state of scientific research, foster cow systems with additional milking might be a promising alternative: calves can satisfy their sucking motivation and have social contact to mothers/adult cows; on the other hand, weaning stress might be reduced and milking the cows when suckling calves could lead to an increased total milk production. However, a comparison between dam rearing and foster cow systems, also including economical traits, is still missing, and recommendations have to be made with care. Further research is needed to reconcile consumers’ demands and the possibilities of farmers using such systems.

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