The effect of a Niacin supplementation to different diets on ruminal fermentation and flow of nutrients to the duodenum of dairy cows

Niehoff, Inka-Donata; Hüther, Liane; Lebzien, Peter; Flachowsky, Gerhard GND

Ziel der Untersuchung war, den Einfluss einer Niacinzulage zu drei Rationen mit unterschiedlichem Grundfutter-Kraftfutter Verhältnis (F:C Verhältnis) auf den Pansenmetabolismus von Milchkühen zu untersuchen. Die Rationen bestanden aus 2/3 Grund- und 1/3 Kraftfutter, 1/2 Grund- und 1/2 Kraftfutter bzw. 1/3 Grund- und 2/3 Kraftfutter auf T-Basis. Jede Ration wurde in einer Periode ohne und in der folgenden mit einer Zulage von 6 g Niacin (Nicotinsäure, NA) pro Tier und Tag verfüttert. Eingesetzt wurden drei trockenstehende und sieben laktierende Holstein–Friesian Kühe im mittleren Laktationsstadium mit Fisteln im dorsalen Pansensack und proximalen Duodenum. Pansensaft wurde vor der Morgenfütterung und zu sechs Zeitpunkten danach, Duodenalchymus über fünf Tage alle zwei Stunden entnommen. Cr2O3 wurde als Flussmarker eingesetzt.Der NA-Zusatz führte zu einem Anstieg der ruminalen Ammoniak-Konzentration, die Gesamtmenge an kurzkettigen Fettsäuren war dagegen vermindert. Die Menge an organischer Masse sowie die Flüsse an mikrobiellem Protein und unabgebautem Futterprotein am Duodenum waren durch den Niacinzusatz erhöht. Außerdem steigerte sich die Effizienz der mikrobiellen Proteinsynthese. Die Mengen an Gesamt-Niacin (Summe aus NA und NAM) am Duodenum stiegen mit zunehmendem Kraftfutteranteil und bei einer NA-Zulage an, während der Fluss an Nicotinamid lediglich durch eine NA-Zulage und nicht durch das F:C-Verhältnis beeinflusst wurde.

The objective of this study was to investigate the influence of a niacin supplementation to three diets with different forage to concentrate ratios (F:C ratio) on ruminal metabolism of dairy cows. The rations consisted of either 2/3 forage and 1/3 concentrate, 1/2 forage and 1/2 concentrate or 1/3 forage and 2/3 concentrate on dry matter basis. Each diet was fed in one period without and in the following period with a supplementation of 6 g niacin (nicotinic acid, NA) per cow and day. Three dry and seven mid-lactating Holstein-Friesian cows, equipped with cannulas in the dorsal sac of the rumen and proximal duodenum were used. Ruminal fluid was obtained before and six times after the morning feeding, while duodenal chyme was collected every two hours for five consecutive days. Cr2O3 was used as flow marker. NA supplementation increased rumen ammonia concentration, whereas it decreased short-chain fatty acid concen-tration. The amount of organic matter reaching the duodenum was enhanced if niacin was added to the rations. NA supplementation also led to higher flows of microbial protein and undegraded feed protein to the duodenum. Furthermore, the efficiency of microbial protein synthesis was enhanced in supplemented animals. The amounts of total niacin (the sum of NA and NAM) reaching the duodenum rose with increasing concentrate proportion and also with NA supplementation, whereas amounts of nicotinamide were only influenced by NA feeding and not by the F:C ratio.

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Niehoff, Inka-Donata / Hüther, Liane / Lebzien, Peter / et al: The effect of a Niacin supplementation to different diets on ruminal fermentation and flow of nutrients to the duodenum of dairy cows. 2013.

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