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Improvement of lamb production in Romania by crossbreeding of local Tsigai breed with high performance breeds

Tsigai-Schafe sind mit 18 % die zweitwichtigste Schafrasse in Rumänien. Diese robuste Rasse wird traditionell in extensiver Form in den gebirgigen Regionen des Landes gehalten, in der 24 % aller Weidegebiete Rumäniens zu finden sind. Die Leistungen dieser Rasse sind nur begrenzt konkurrenzfähig mit Hochleistungsrassen. Gebrauchskreuzungstiere sind eine Möglichkeit, die Rasse zu erhalten und trotzdem produktiv zu wirtschaften. Der F1-Heterosis-Effekt wird dabei ausgenutzt. In einem 100-Tage-Fütterungsversuch wurden Kreuzungslämmer Suffolkschaf x Tsigai-Schaf, Deutsches Schwarzkopfschaf x Tsigai-Schaf und reinrassige Tsigai-Schafe in ihren Tageszunahmen und Schlachtkörperqualitäten miteinander verglichen. Die Lämmer wurden unter gleichen Bedingungen gehalten, erhielten das gleiche Futter während der gesamten Versuchszeit. Zum Mastende hatten die Kreuzungstiere significant höhere Lebendgewichte (Suffolk x Tsigai: 23,83 ± 0,67 kg (p< 0,001), Deutsches Schwarzkopf x Tsigai (p< 0,01): 22,62 ± 0,49 kg als reinrassige Tsigailämmer: 20,11 ± 0,56 kg). Auch das Ausschlachtgewicht war mit 2,5 % (p< 0,001) bzw. 2 % (p< 0,001) höher. Jeweils fünf Schlachtkörper wurden auf Schlachtkörper- und Fleischqualitäten hin untersucht. Auch hier hatten die Kreuzungslämmer mehr Fleischanteil. So waren die Keulen von Suffolk x Tsigai mit 6,65 ± 0,09 kg (p< 0,001) schwerer als die von Deutschen Schwarzkopf x Tsigai (p< 0,001) und reinrassigen Tsigailämmern (5,16 ± 0,25 kg). Ähnliche Unterschiede gab es beim Rückenmuskel (3,26 ± 0,06 kg (p< 0,01); 3,08 ± 0,03 kg (p< 0,01); 2,72 ± 0,09 kg) und dem gesamten Anteil wertvoller Körperteile

The Tsigai breed comprises 18 % of the entire Romanian sheep populaton, taking second place after the Turcana breed (69.9 %). These breeds are kept in mountain and submontain regions with large areas of pastures (24 % of the total pastures of Romania are located in these areas), which could be used for grazing with crossbreed lambs. For this reason, we preferred to use the Tsigai breed as the local breed for crossbreeding with specialized breeds for meat production in this experiment. The F1-heterosis-effect is used for this production improvement. The results of a 100-day fattening experiment with young male Suffolk x Tsigai sheep, German Blackface x Tsigai young sheep and Tsigai young sheep are presented in this paper. The resulting crossbreed lambs and Tsigai pure breed young sheep were maintained under the same conditions, received the same food, and benefited from the same microclimate factors during entire fattening period. At the end of fattening, the crossbreed groups recorded higher mean of total gain than the control group (23.83 ± 0.67 kg to Suffolk x Tsigai, 22.62 ± 0.49 kg to German Blackface x Tsigai vs. 20.11 ± 0.56 kg to Tsigai, respectively p< 0.001, p< 0.01). The lambs of crosses have a greater slaughter yield, with 2.50 percentage points to Suffolk x Tsigai (p< 0.001) and with 2.00 percentage points (p< 0.001) to German Blackface x Tsigai, comparatively to the Tsigai breed. The carcasses of crossbreed lambs (5 from each genotype) have more meat of first quality. Statistically significant differences were recorded regarding the gigot (6.65 ± 0.09 kg, p< 0.001 to Suffolk x Tsigai, 6.29 ± 0.22 kg, p< 0.01 to German Blackface x Tsigai vs. 5.16 ± 0.25 kg to Tsigai breed). Also, higher values (p< 0.01) were recorded to cross lambs regarding the cutlet (3.26 ± 0.06 kg to Suffolk x Tsigai, 3.08 ± 0.03 kg to German Blackface x Tsigai) compared to the mother breed (2.72 ± 0.09 kg).

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