Influence of Vitamin B12 and Cobalt on performance of laying hens

Halle, Ingrid; Ebrahem, Mohammad

Der Einfluss der Supplementierung von Vitamin B12 und Kobalt (Co) auf die Leistungsentwicklung, die Eizusammensetzung, die Organgewichte und den Anteil an Hämatokrit am Volumen des Blutes wurde an Legehennen untersucht. Im Versuch über 13 Legemonate (364 Tage) wurden 216 Hennen (LB) in 8 Versuchsgruppen (0/5/10/20 µg Vitamin B12 per kg, 0,6 mg Co, 0,6 mg Co + 5 µg B12, 0,6 mg Co + 10 µg B12, 0,6 mg Co + 20 µg B12) eingeteilt. Der tägliche Futterverzehr der Hennen der Gruppe mit 5 µg Vitamin B12 per kg war signifikant höher im Vergleich zu den weiteren B12-Gruppen und der kontrolle. Die Legeintensität von 90 bis 93 % war zwischen den Gruppen gleich. Sowohl das Eigewicht als auch die tägliche Eimasseproduktion verbesserten sich statistisch gesichert durch die Supplementierung von Vitamin B12 oder der Kombination aus B12 + Co ins Futter. Die Zugabe von 5 bis 20 µg Vitamin B12 hatte einen signifikant positiven Einfluss auf die Lebendmasse am Versuchsende. Die alleinige Zugabe von Co ins Futter erhöhte gesichert das Eigewicht und veränderte nicht die weiteren Legeparameter. Die Eizusammensetzung und die Dotterfarbe wurden weder durch die Zugabe von B12 noch Co verändert. Die Ergebnisse der Ausschlachtung zeigten, dass durch die Zugabe von 20 µg Vitamin B12 das Lebergewicht signifikant reduziert und der Gehalt an Hämatokrit gesichert höher war im Vergleich zu Hennen der Kontrolle und der 0,6 mg Co Gruppe. Die Supplementierung von 0,6 mg Co erhöht signifikant das Gewicht der Milz. Die Ergebnisse lassen die Schlussfolgerung zu, dass eine Supplementierung von 5 µg Vitamin B12 pro kg Hennenfutter ausreichend war und eine zusätzliche Co Supplementierung keinen additiven Einfluss hat

The effect of Vitamin B12 and Cobalt (Co) on laying performance, egg composition, and organ mass and haematocrit was studied in laying hens. A total of 216 laying hens were allocated to 8 dietary treatment groups (0/5/10/20 µg vitamin B12 per kg, 0.6 mg Co, 0.6 mg Co + 5 µg B12, 0.6 mg Co + 10 µg B12, 0.6 mg Co + 20 µg B12) and fed for 13 laying months (364 days). The daily feed intake per hen was significantly increased in the mean value of the total laying period of the 5 µg B12-Group comparedto the other B12 -Groups and the Control. The laying intensity was ranged between 90 to 93 % and was not different between groups. The egg weight and the daily egg mass production were significantly increased with supplementation of vitamin B12 (all groups) and B12 x Co. Feed conversion was significantly improved in the group with 5 µg B12 per kg feed and also the combination B12 x Co. The supplementation of 5 to 20 µg B12 to the diet significantly increased the final hen body weight. Co alone without B12 in the diet significantly increased the mass of the eggs and did not change the other laying parameters. Supplementation of diets with vitamin B12 or Co or both additives didn’t directly improve the egg composition and the yolk colour. The results of slaughtering showed that supplementation of 20 µg B12 the liver mass decreased significantly and the haematocrit content increased significantly compared to the Control and the 0.6 mg Co-Group. The supplementation of 0.6 mg Co significantly increased the spleen mass. The results allow the conclusion that a supplementation of 5 µg vitamin B12 per kg laying hen feed was sufficient to compensate the deficiencies on feed intake and laying performance. An additional supplementation of Co to feed does not have additional advantages for the birds.

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Halle, Ingrid / Ebrahem, Mohammad: Influence of Vitamin B12 and Cobalt on performance of laying hens. 2012.

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