Article All rights reserved
refereed
published

Winterzwischenfruchtanbau unterschiedlicher Wickenarten in Reinsaat und im Gemenge mit Grünschnittrogen

Legume Winterzwischenfrüchte erhöhen die Biodiversität, durchwurzeln den Boden, schützen von Bodenerosion und unterdrücken Unkraut. Als Gründüngung eingearbeitet liefern sie insbesondere Stickstoff für die Folgefrucht. Werden sie geerntet können sie als proteinreiches Raufutter dienen. Das Ziel des Projekts ist die Überprüfung der Eignung verschiedener Sorten der Winterwicke (Vicia villosa), der Pannonischen Wicke (Vicia pannonica) und der Saatwicke (Vicia sativa) in Reinsaat und im Gemenge mit Grünschnittroggen als Winterzwischenfrucht in Norddeutschland.

The objectives of this research were to compare the suitability of different varieties of hairy vetch (Vicia villosa), Hungarian vetch (Vicia pannonica) and common vetch (Vicia sativa) as a winter catch crop in Northern Germany in pure stand and intercropped with forage rye. Vetch-rye intercropping can lead to yields of 73,2 dt DM ha-1 and could improve the cultivation system despite losses in the crude protein content. With the aim of whole crop usage, the positive effects of rhizobium-legume symbiosis maintain and crude protein levels of 15,2 g 100 g-1 DM in vetch pure stand and 7,8 g 00 g-1 DM in vetch-rye intercropping can be achieved. Due to its crude protein content, vetch has great potential for forage use. The intercrop yield used as green manures, can be alternative source of organic matter for the following crop.

Files

Cite

Citation style:
Could not load citation form.

Access Statistic

Total:
Downloads:
Abtractviews:
Last 12 Month:
Downloads:
Abtractviews:

Rights

Use and reproduction:
All rights reserved