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Silage aus pannonischen Wicken (Vicia pannonica L.) und Zottelwicken (Vicia villosa L.) in der Schweinemast?

Wicken sind als Sommerungen zur Kornnutzung sowie als Partner in Zwischenfruchtgemengen bekannt. Rohproteingehalte von bis zu 25% der Ganzpflanze machen sie zusätzlich zu einem interessanten proteinreichen Raufutter in der Schweinefütterung. Das Vorkommen antinutritiver Inhaltsstoffe könnte die Akzeptanz jedoch mindern und Effekte auf die Mastleistung und Schlachtkörperqualität haben. Unser Ziel war daher, zu prüfen, ob Wicken-Ganzpflanzensilagen (GPS) von Mastschweinen aufgenommen wird und ob es negative Effekte auf die Mast- und Schlachtleistung gibt.

Silage derived from whole plant vetches (V. pannonica L. and V. villosa L.) is a potential protein-rich roughage for fattening pigs. However, due to anti-nutritional ingredients, a decreased acceptance as well as effects on fattening performance and carcass quality could occur. Therefore, we tested vetch silage in the feeding of fattening pigs. After a short time, piglets started to feed on vetch silage. The amount was increased until final fattening and reached 1,25 kg for each animal. Fattening performance and carcass quality did not differ between the two vetches and were comparable to performances achieved in former fattening trials on the experimental farm (clover grass silage or maize silage as roughage). Improved possibilities for determining the actual roughage intake are needed for subsequent trials.

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