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The improvement of corn yield and fresh stover weight through two mass selection techniques in dry land

Zugehörigkeit
Department of Plant Production, Agriculture Faculty, Mataram University, Indonesia
Sudika, Wayan;
Zugehörigkeit
Department of Soil Science, Agriculture Faculty, Mataram University, Indonesia
Soemeinaboedhy, Nyoman

This study aims to determine the response of the yield and fresh stover weight of corn under mass selection by pollination control and base index techniques and to determine the increase in yield and fresh stover after seven mass selection cycles. Subdivided blocks were used to reduce the environmental effects during the selection cycles. A randomized complete block design was used to test the selection results. Compared to the initial population, the results showed a 43.46% increase in yield and a 79.21% increase in fresh stover weight after seven cycles of mass selection by pollination control, while the base index technique produced a 59.81% increase in yield and a 103.47% increase in fresh stover weight. Mass selection using the two techniques needs to be continued in future cycles to obtain a higher yield and fresh stover weight.

In dieser Studie wurde untersucht, welchen Einfluss die Massenselektion durch Bestäubungssteuerung und Basisindextechniken auf den Ertrag und das Frischstrohgewicht von Mais haben und wie hoch der Anstieg des Ertrags und des Frischstrohgewichts nach sieben Massenselektionszyklen ist. Es wurden unterteilte Blöcke verwendet, um die Umwelteinflüsse während der Selektionszyklen zu reduzieren. Zur Prüfung der Selektionsergebnisse wurde ein randomisierter vollständiger Blockaufbau verwendet. Verglichen mit der Ausgangspopulation zeigten die Ergebnisse nach sieben Zyklen der Massenselektion durch Bestäubungskontrolle eine 43,46%ige Steigerung des Ertrags und eine 79,21%ige Steigerung des Frischstrohgewichts, während die Basisindextechnik eine 59,81%ige Steigerung des Ertrags und eine 103,47%ige Steigerung des Frischstrohgewichts ergab. Die Massenselektion unter Verwendung beider Techniken muss in künftigen Zyklen fortgesetzt werden, um einen höheren Ertrag und ein höheres Frischstrohgewicht zu erzielen.

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