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The herbicidal potential of Pelargonic Acid to control Cirsium arvense (L.) Scop. in relation to the timing of application and the application volume

Zugehörigkeit
Crop Health, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, University of Rostock, Rostock, Germany
Ganji, Eliyeh;
Zugehörigkeit
Crop Health, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, University of Rostock, Rostock, Germany
Andert, Sabine;
Zugehörigkeit
Crop Health, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, University of Rostock, Rostock, Germany
Gerowitt, Bärbel

Pelargonic Acid (PA) is a naturally occurring fatty acid that is used as a bio-based herbicide to control both annual and perennial weeds. In this particular study, we investigated the effects of influencing factors on the efficacy of PA on Cirsium arvense (L.) Scop. under semi-field and greenhouse conditions. For this purpose, we examined the effects of different timings, application volumes, and adjuvants of PA to control C. arvense. Two application volumes (10.9 kg PA at 200 L and 400 L water/ha), and five plant growth stages were tested in a semi-field experiment. In a greenhouse experiment, Paraffin oil, as an adjuvant, was added to both PA application volumes to evaluate the possible increase in PA herbicidal efficacy. Our results showed that 10.9 kg PA in the volume of 400 L water/ha improved the PA efficacy. Paraffin oil, as an adjuvant, can enhance PA efficacy. The most effective times to control using PA were early-elongation and the seven-to-ten leaf stages for C. arvense. We conclude that 10.9 kg PA with an application volume of 400 L/ha and added adjuvant is a mixture with a herbicidal potential when applied at an earlier stage of C. arvense.

Die natürlich vorkommende Fettsäure Pelargonsäure (PA) wird als biobasiertes Herbizid zur Kontrolle einjähriger und ausdauernder Unkräuter und Ungräser eingesetzt. In der vorliegenden Studie werden die Einflussfaktoren Applikationszeitpunkt, Konzentration und Einsatz von Additiven auf die Wirkung von PA zur Kontrolle von Cirsium arvense (L.) Scop. getestet. Die Wirkung der PA-Konzentration (10.9 kg PA in 200 l Wasser und 10.9 kg PA in 400 l Wasser/ha) wurden in fünf phänologischen Entwicklungsstadien im Halbfreiland untersucht. Der Zusatz von Paraffin-Öl zu den zwei PA-Konzentrationen wurde im Gewächshaus geprüft. Unsere Ergebnisse bestätigen die höhere Wirkung der Konzentration 10.9 kg PA in 400 l Wasser/ha zur C. arvense Kontrolle. Der Zusatz von Paraffin-Öl erhöhte die Wirkung der PA-Konzentration 10.9 kg PA in 400 l/ha Wasser zusätzlich. Die effektivste Kontrolle durch den Einsatz von PA konnte in den frühen Entwicklungsstadien der Pflanzen erzielt werden. Wir schlussfolgern, dass Pelargonsäure in der Konzentration 10.9 kg PA in 400 l Wasser/ha und der Zugabe des Additivs ein herbizides Potential hat, wenn es in frühen Entwicklungsstadien von C. arvense appliziert wird.

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