Comparison of selected milk production traits of Simmental and Polish Black-and-White cows raised in the buffer zone of Ujscie Warty National Park

Sablik, Piotr; Szewczuk, Malgorzata; Janus, Ewa; Skrzypiec, Anna

In the study the qualitative and quantitative characteristics of milk obtained from Simmental cows imported from the Czech Republic (n = 63), their daughters born in Poland (n = 46), and cows of the Polish Black-and-White breed with up to 50 % Holstein-Friesian genes (n = 21) were compared. Actual milk yield, value-corrected milk (VCM) and energy- corrected milk (ECM), as well as fat and protein content in the milk, were compared in 305-day lactation for a one-year period. The udder health of cows was assessed on the basis of the somatic cell count (SCC) in the milk and the log-transformed somatic cell count (LnSCC). Polish Black-and-White cows had the highest actual milk yield and fat yield. Simmentals from the Czech Republic, on the other hand, had the highest average protein yield and the highest VCM yield. The season and the breed and origin of the cows were found to significantly affect the number of milk samples with an elevated SCC. Simmental cows born in Poland had significantly the lowest mean SCC and LnSCC, as compared to both the Czech Simmentals and the Black-and-White breed. The Simmental cows, although their milk yield was lower than that o the Black-and-White breed, had better udder health assessed on the basis of LnSCC and their milk had a more favourable protein-to-fat ratio. Simmental cows can be successfully used on farms adjacent to areas under environmental protection, where intensive agricultural production, including livestock farming, is prohibited.

In der Studie wurden quantitative und qualitative Milchmerkmale der aus Tschechien importierten Fleckvieh-Kühe (n = 63), ihrer in Polen geborenen Töchter (n = 46) und der polnischen Schwarzbunten Kühe mit einem Holstein-Friesisch-Genanteil von 50 % (n = 21) untersucht. Verglichen wurden tatsächliche Milchleistung, wertkorrigierte (VCM) und ECM-Milchleistung sowie Fett-und Proteingehalt in einer 305-Tage-Laktation innerhalb eines Jahres. Anhand der Zellzahl in der Milch und des natürlichen Logarithmus der Zellzahl (LnZZ) wurde die Eutergesundheit der Kühe verschiedener Rassen und Herkunft bewertet. Die polnischen Schwarzbunten Kühe erreichten die höchste tatsächliche Milch- und Fettleistung. Die Fleckvieh-Kühe aus Tschechien erreichten hingegen die höchste durchschnittliche Eiweißleistung und die höchste VCM-Milchleistung. Einen signifikanten Einfluss der Saison, Rasse und Herkunft der Kühe auf die Zahl der Milchproben mit erhöhter Zellzahl wurde nachgewiesen. Die in Polen geborenen Fleckvieh-Kühe charakterisierten sich durch signifikant niedrigste mittlere ZZ und LnZZ, verglichen mit der Schwarzbunten Rasse. Die Milchleistung lag bei den Fleckvieh-Kühen niedriger als bei den schwarzbunten Kühen, allerdings waren Eutergesundheit, gemessen anhand des LnZZ, und Eiweiß-Fett-Verhältnis besser. Die Fleckviehkühe können erfolgreich in ökologischen Regionen eingesetzt werden, wo eine intensive landwirtschaftliche Produktion, einschließlich der Viehzucht, nicht möglich ist.

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Sablik, Piotr / Szewczuk, Malgorzata / Janus, Ewa / et al: Comparison of selected milk production traits of Simmental and Polish Black-and-White cows raised in the buffer zone of Ujscie Warty National Park. 2018.

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