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Effects of water salinity on germination and early seedling growth of untreated and pelleted sugar beet seeds (Beta vulgaris L.)

Zugehörigkeit
Agricultural Research Corporation, Land and Water Research Centre, Wad Medani, P. O. Box 126, Sudan
Abbas, Ihsan Mustafa Ibrahim;
GND
1058991590
Zugehörigkeit
Julius Kühn-Institute (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Crop and Soil Science, Brunswick, Germany
Schroetter, Susanne;
GND
1024299236
Zugehörigkeit
Julius Kühn-Institute (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Crop and Soil Science, Brunswick, Germany
Schnug, Ewald

Salinity is a serious abiotic stress factor as it restricts growth of many field crops, especially in the arid and semi-arid areas of the world. In this study, the effects of salinity stress on germination and early seedling growth of sugar beet seeds of different cultivars and breeding lines under laboratory conditions are investigated. Untreated and pelleted seeds of two sugar beet cultivars and five breeding lines were germinated at six salinity levels. The salinity levels were defined by electrical conductivity (EC): distilled water (~0 dS/m), and NaCl solutions of 2, 4, 6, 8, and 10 dS/m. In general, the results indicated that the salinity levels did not affect final germination percentage, but affected significantly emergence percentage, mean germination time and seedling fresh weight compared to control (~0 dS/m). Seedling emergence percentage was significantly reduced at salinity level 10 dS/m. Seedling fresh weight was significantly enhanced by all salinity levels compared to control. Mean germination time was delayed significantly due to increasing salinity levels. Under field growth condition, reduced emergence may affect the ability of the plants to compete for space, water and nutrients with weeds, or prolongs the time of vulnerability to pests and diseases. Therefore, it is recommended that besides the overall salinity resistance, seedling emergence under salt stress should be considered in breeding programs.

Salinität ist ein abiotischer Einflussfaktor, durch den insbesondere in ariden und semi-ariden Regionen das Wachstum vieler landwirtschaftlicher Kulturen begrenzt wird. Es wurde mit Hilfe von Keimtests untersucht, wie sich unterschiedliche Salzkonzentrationen und Saatgutbeizung auf die Keimung von Zuckerrübensamen und das Wachstum der Keimpflanzen auswirken. Die Sämlinge von zwei Zuckerrübensorten und fünf verschiedenen Zuckerrüben- Genotypen wurden in Keimrollen unter Laborbedingungen angezogen. Es wurden NaCl-Lösungen mit einer elektrischen Leitfähigkeit von 2, 4, 6, 8 und 10 dS/m hergestellt und an Saatgut mit und ohne Pelletierung getestet; als Kontrolle diente destilliertes Wasser (~0 dS/m). Auf die Keimung der Zuckerrübensamen hatte die Salzkonzentration der Anzuchtlösungen zunächst nur geringen Einfluss. Jedoch wurde die weitere Entwicklung der Keimpflanzen durch höhere Salinität deutlich beeinflusst. Das Keimlingswachstum wurde signifikant gehemmt, das Frischmassegewicht der Sämlinge jedoch gefördert. Unter Feldbedingungen kann sich eine verzögerte Jugendentwicklung negativ auf die Konkurrenzfähigkeit der Kulturpflanzen gegenüber Beikräutern um Raum, Licht, Wasser und Nährstoffe auswirken, oder die Zeiten der Empfänglichkeit für Schädlinge und/oder Krankheiten verlängern. Es erscheint daher lohnend nicht nur die Salztoleranz insgesamt, sondern auch deren Interaktion mit der frühen Jugendentwicklung der Pflanzen in Zuchtprogrammen zu berücksichtigen.

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