Long term study on the effects of iodine sources and levels without and with rapeseed cake in the diet on the performance and the iodine transfer into body tissues and eggs of laying hens of two breeds

Flachowsky, Gerhard GND; Halle, Ingrid GND; Schultz, Anna Selena GND; Wagner, Hubertus GND; Dänicke, Sven GND

The objective of the study was to investigate the influence of two iodine species and five amounts on performance, iodine concentration of body samples and eggs of hens of two breeds fed with diets without or with 10 % rapeseed cake (RSC). 432 laying hens (23 weeks old) were allocated to 18 groups with 24 birds (12 hens of the Lohmann Selected Leghorn; LSL; 12 Lohmann Brown Hens; LB) each. The hens were fed for 168 days with a standard feed diet (0.35 mg I/kg) supplemented with 0/0.25/0.5/2.5/5.0 mg I/kg feed from Potassium iodide (KI) or from Calcium iodate (Ca(IO3)2. Blood samples from 12 hens (6 LSL/6 LB) and eggs were taken on the days 0/4/8/15/29/85/164; these hens were slaughtered and samples were taken. Iodine supplementation did not significantly influence feed intake, egg weight and laying performance of hens. The highest iodine concentration was measured in the thyroid gland. Eggs showed the highest iodine concentration in groups supplemented with 5 mg I/kg, about 91 % of iodine was deposited in the yolk and only 9 % in the egg albumin. Hens fed with 10 % RSC had 24 % less I in the eggs compared with diets without RSC. I from KI effected 20 % more I in the eggs compared with Ca(IO3)2. LSL-hens showed about 20 % lower I-concentration in eggs than LBhens. All measured samples of hens fed with 10 % RSC contained lower iodine concentrations than samples from nonRSC-hens.

In einer Langzeit-Fütterungsstudie sollte der Einfluss unterschiedlicher Jodquellen und -dosierungen mit und ohne 10  % Rapskuchen (RSC) in der Futtermischung auf Legeleistung und Konzentration an Jod in Geweben und in Eiern untersucht werden. 432 Legehennen (23 Wochen) wurden auf 18 Gruppen mit je 24 Tieren (12 Lohmann Leghorn; LSL; und 12 Lohmann Brown Hennen; LB) aufgeteilt. 168 Tage erhielten die Hennen eine Standard-Ration, die mit 0, 0,25, 0,5, 2,5 und 5,0 mg I/kg aus Kalium Jodid (KI) oder Calcium Jodat (Ca(ICO3)2 supplementiert wurde. Der Jodgehalt der Basalmischung betrug 0,35 mg/kg. Blutproben von 12 Hennen (je 6 LSL und LB-Hennen) jeder Behandlung und Eier wurden nach 0, 4, 8, 15, 29, 85 und 164 Versuchstagen gewonnen. Diese Hennen wurden geschlachtet, Proben entnommen und der Jodgehalt analysiert. Die Jod-Ergänzung des Futters hatte keinen signifikanten Einfluss auf Futteraufnahme, Eimasse und Legeleistung, aber sie erhöhte die JodKonzentration in allen untersuchten Körperproben und in den Eiern. Die höchsten Jodkonzentrationen in Eiern wurden bei 5 mg I/kg Futter ermittelt. Der RSC-Einsatz hatte im Mittel 24 % weniger I im Ei zur Folge. KI und LB-Hennen wiesen höhere I-Konzentrationen in den Eiern auf als Ca(ICO3)2 und LSL-Hennen.

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Flachowsky, Gerhard / Halle, Ingrid / Schultz, Anna / et al: Long term study on the effects of iodine sources and levels without and with rapeseed cake in the diet on the performance and the iodine transfer into body tissues and eggs of laying hens of two breeds. 2017.

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