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Effect of forage preservation method on fatty acid composition and oxidative stability of organic sheep milk

The aim of this study was to evaluate the effect of different forage preservation method in mountainous areas on the relationship between the fatty acid (FA) profile, fat-soluble antioxidants contents and oxidative stability of organic sheep milk. Twenty-four multiparous Turcana ewes were randomly assigned to 3 treatments: grazed grass (G), hay grass (H), and grass silage (GS). Indoor ewes were offered ad libitum grass hay or grass silage. All animals received 300 g DM grain mix (triticale and barley,1:1) per day. Conservation of grass by drying compared with ensiling resulted in lower forage 18:2n-6, 18:3n-3 and fat-soluble vitamin concentrations. Milk from ewes grazed, has a considerably higher concentration of n-3 FA and n-6 FA but and a higher content of nutritionally beneficial trans-fatty acids (e.g. CLA; conjugated linoleic acid, VA; vaccenic acid) than milk from ewes fed hay or grass silage. In spite of lower content, milk fat 18:2n-6 and 18:3n-3 content was higher (P < 0.05) for hay than for silage diets (2.34 vs. 1.64 and 2.11 vs. 1.70 % of total FA, for hay, and silages, respectively). Forage conservation method had no clear effects on milk VA or CLA content. Compared with silage, hay diets resulted in milk containing lower (P < 0.001) α-tocopherol and retinol concentrations, but had no effect on γ-tocopherol. There was no clear association between increased levels of the α-tocopherol and retinol in milk and a lower risk of lipid oxidation (lower concentration of alondialdehyde). There was a marked effect of composition of the lipids on the oxidative stability of milk, where high concentrations of PUFA (polyunsaturated FA), especially the concentration of n-3 FA were associated with an increasing risk of lipid oxidation.

Ziel der Untersuchung war die Bewertung der Einflüsse unterschiedlich konservierter Raufuttermittel, die ökologisch produziert wurden, auf das Fettsäurenmuster, den Gehalt an fettlöslichen Antioxidantien und der oxidativen Stabilitat in Schafmilch. 24 multipare Milchschafe der Rasse Turcana wurden in drei Interventionsgruppen randomisiert mit Weidegras (G), Heu (H) oder Grassilage (GS) gleicher Herkunft (Bergwiesen) ad lib. gefüttert. Alle Schafe erhielten pro Tag zusätzlich 300 g TM geschrotetes Getreide. Im Vergleich zu dem Silagefutter enthielt das Heu niedrigere Konzentrationen an Linolsäure (18:2n-6), Linolensäure (18:3n-3) und fettlöslichen Vitaminen. Die Schafe, die mit frischem Weidegras gefüttert wurden, hatten signifikant höhere Konzentrationen an wertgebenden n-3 bzw. n-6 Fettsäuren als auch trans-Fettsäuren (z. B. CLAs: konjugierte Linolsäure; VA: Vaccensäure) im Vergleich zu den Konzentrationen in der Milch von Schafen, die mit Heu oder Silage gefüttert wurden. Der Gehalt an 18:2n-6 und 18:3n-3 Fettsäuren (p ≤ 0,05) war in der Milch von Schafen, die mit Heu gefüttert wurden, höher als in der Milch von Schafen, die mit Silage gefüttert wurden (2,34 vs. 1,64 und 2,11 vs. 1,70 % totale Fettsäuren für Heu bzw. Silage). Die Futterkonservierungsmethode hatte keinen signifikanten Effekt auf den Milchgehalt an CLA bzw. VA. Es konnte keine signifikante Korrelation zwischen den höheren Konzentrationen an α-Tocopherol und Retinol und einem niedrigeren Risiko an Fett-Oxidation (z. B. niedrigere Malondialdehydekonzentrationen) festgestellt werden.

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