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Gaseous emissions arising from protein production with German Holsteins - an analysis of the energy and mass flows of the entire production chain 2. Emissions and reduction potentials

This study analyses reduction potentials of greenhouse gas and ammonia emissions in protein production with cattle herds using a sensitivity analysis leading to scenarios for practical agriculture. In particular, the effects of varied productive lifespans (number of lactations), diseases and anima losses, increased performance (milk yield, daily weight gain), amounts and types of mineral fertilizers applied, manure management (here restricted to biogas plants) were considered, as these measures are within the range of actions of a farmer and feasible. The survey describes a herd of 100 German Holstein cows with their offspring under steady state conditions. The absolute emissions of the herd as well as the protein-related emissions are quantified. Despite the fact that the main emission sources (for greenhouse gases: methane from enteric fermentation, for ammonia: emissions from animal houses) can hardly or not be altered, the effects reflecting improved production factors have a significant effect if combined. Thus, they may more than compensate the increased emissions resulting from the likely increase in milk yields in the next decade. Measures evaluated result in reduced production areas, decreased nitrogen surpluses, improved nitrogen efficiencies and reduced emissions per unit of product (edible protein) – without additional expenses.

Möglichkeiten zur Minderung von Treibhausgas- und Ammoniak- Emissionen bei der Eiweißproduktion mit Holstein-Rindern werden in einer Sensitivitätsstudie untersucht und in praxisnahen Szenarien zusammengefasst. Untersucht werden die Einflüsse der Nutzungsdauer der Milchkühe und der Krankheitsinzidenzen, von Leistungssteigerung, Mineraldüngermengen und -arten sowie vom Wirtschaftsdüngermanagement – Maßnahmen, die im Entscheidungsbereich des Halters liegen und machbar erscheinen. Untersucht wird eine Herde mit 100 Holstein- Milchkühen mit ihren Nachkommen im Fließgleichgewicht. Die absoluten Emissionen der Herde und die auf die Eiweißproduktion der Herde bezogenen Größen werden bestimmt. Auch wenn die Hauptquellen (Methan aus der Verdauung und Ammoniak aus dem Stall) nicht oder kaum beeinflusst werden können, so addieren sich die Minderungen aufgrund verbesserter konventioneller Produktionsfaktoren bemerkenswert auf: Sie können die Mehremissionen aus der in den kommenden 10 Jahren zu erwartenden Leistungssteigerung (Milchleistung) mehr als kompensieren, führen zu verringerten Anbauflächen, verringerten Stickstoffüberhängen und zu einer erhöhten Stickstoffeffizienz bei weiter reduzierten Treibhausgas-Emissionen je kg verzehrbarem Eiweiß - ohne finanziellen Mehraufwand.

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