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Investigations on residues of XenTari®(Bacillus thuringiensis subspec. aizawai) on greenhouse tomatoes

GND
12081465X
Zugehörigkeit
Julius Kühn-Institute (JKI), Institute for Biological Control, Germany
Stephan, Dietrich;
Zugehörigkeit
Chamber of Agriculture Nord Rhine-Westphalia, Plant Protection Service
Scholz-Döbelin, Heike;
Zugehörigkeit
Chamber of Agriculture Nord Rhine-Westphalia, Experimental Station Horticulture, Straelen
Reintges, Theo;
Zugehörigkeit
Julius Kühn-Institute (JKI), Institute for Biological Control, Germany
Pelz, Juliana;
GND
17274184X
Zugehörigkeit
Julius Kühn-Institute (JKI), Institute for Biological Control, Germany
Jehle, Johannes;
Zugehörigkeit
Chamber of Agriculture Nord Rhine-Westphalia, Plant Protection Service
Keßler, Johannes

XenTari® ( Bacillus thuringiensis ( B.t. ) subspecies aizawai ) is an important biological plant protection agent for thecontrol of Noctuidae larva on tomato fruits in greenhousesand belongs to the group of presumptive Bacillus cereus species. In general, food control agencies do not routinelydifferentiate between B.t. and B. cereus and a threshold of 105 colony forming units (cfu)/g fresh weight is applied for presumptive B. cereus in official food control. As no data exists on the expected residues of B.t. spores after application, residual experiments were conducted on tomatoes in greenhouses. In the greenhouse experiment, five applications of XenTari® were applied at weekly intervals. The concentration of B.t. spores on the tomato fruits ranged in all experiments between 4.9 × 104 and 8.5 × 104 cfu/g fresh weight. For single application of B.t. , a maximum spore concentration of 4.7 × 104 cfu/gfresh weight was measured. None of the experimentsreached the threshold for B. cereus of 1 × 105 cfu/g, although treatments were applied in a very narrow window. The findings were confirmed by additional laboratoryexperiments and by experiments conducted on a commercial tomato farm. To prove the degradation of B.t. spores under protected greenhouse conditions over time, a series of samples was taken after the last applicationover one week. Over all, the experimentsdemonstrated that the concentration of B.t. spores was reduced within one week to between 46% and 77% of the initialspore concentration. Therefore, in comparison to open field condition the degradation of B.t. spores undergreenhouse condition was limited. When only the upper parts of the tomato plant were treated with XenTari® a distinct reduction of B.t. spores of up to 90% of B.t. spores with a concentration of 1.85 × 103 cfu/g fresh weight on the marketable tomatoes was achieved.

XenTari®( Bacillus thuringiensis subspecies aizawai ) ist ein bedeutendes biologisches Pflanzenschutzmittel zur Bekämpfung von Noctuidenraupen im Tomatenanbau unter Glas. Da B. thuringiensis ( B.t. ) zur Gruppe derpräsumptiven Bacillus cereus -Arten gezählt wird, in der Lebensmittelüberwachung im Allgemeinen aber kein Unterschied zwischen B.t. und B. cereus gemacht wird und für präsumptive B. cereus ein Grenzwert von 105 Koloniebildende Einheiten (KbE)/g Frischgewicht (FG) gilt, wurde experimentell überprüft, welche maximalen KbE-Konzentrationen an Gewächshaustomaten bei Anwendung von B.t. -Präparaten erreicht werden können. In Gewächshausversuchenmit fünf XenTari® Anwendungen im wöchentlichen Abstand wurden Rückstände von 4,9 × 104 bis 8,5 × 104 KbE/g FG ermittelt. Somit wurden in keinem der Versuche die Richtwerte für präsumptive B. cereus -Konzentrationen von 105 KbE/g FG erreicht, obwohl einepraxisunübliche und sehr enge Spritzfolge appliziert wurde.Ergänzende Labor- und Praxisversuche bekräftigten diese Ergebnisse. Wurde die Persistenz der Sporen auf dem Erntegut untersucht, so nahm die Sporenkonzen­tration innerhalb der ersten Woche nach Applikation auf 46% bis 77% der anfänglichen Konzentration ab. DurchSpritzdüseneinstellungen nur auf das obere beblätterte Pflanzensegment – unter Aussparung der unten hängenden unbeblätterten erntereifen Früchte – konnte die Keimbelastung des Ernteguts nach einmaligerAnwendung von XenTari® von 2,05 × 104 KbE/g FG auf 1,85 × 103 KbE/g FG reduziert werden. Daher könnten anwendungstechnische Maßnahmen, wie die Nichtbehandlung erntbarer Früchte – die entsprechende Applikationstechnik ist in der modernen Tomatenproduktion mittlerweile Standard – als ergänzende Maßnahmen dienen, die Belastung des Ernteguts mit B.t. weiter zu reduzieren.

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