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Effect of pulsed electric fields (PEE) on oil yield and quality during distillation of white oil-bearing rose (Rosa alba L.)

Zugehörigkeit
Institute for Roses and Aromatic Plants (IRAP), Kazanlak, Bulgaria
Dobreva, A.;
Zugehörigkeit
German Institute of Food Technologies (DIL), Quakenbriick, Germany
Tintchev, F.;
Zugehörigkeit
German Institute of Food Technologies (DIL), Quakenbriick, Germany
Heinz, V.;
Zugehörigkeit
German Institute of Food Technologies (DIL), Quakenbriick, Germany
Toefl, S.;
GND
140592741
Zugehörigkeit
Julius Kühn-Institute (JKI), Institute for Ecological Chemistry, Plant Analysis and Stored Product Protection, Germany
Schulz, Hartwig

Besides Rosa damascena Mill., the white oil-bearing rose species Rosa alba L. is of importance for the Bulgarian rose production. Their blossoms essential oil content (0 .015 - 0.0 30%) is comparably low and results in a low yield and an expensive end product. To increase oil yield pulsed electric fields (PEF) with an energy input of 10 kJ/kg as well as 20 kJ/kg have been applied on fresh rose blossoms. An increase of 13 - 33% was observed in addition to a possibility to reduce the distillation time by more than one hour. To elucidate the PEF influence on petal structure scanning electron microscopy (SEM) was used. The determination of yield increase, chemical composition and olfactory evaluation showed that a treatment at 10 kJ/kg was optimal with regard to product yield and quality.

Neben der Rosenart Rosa damascena Mill. ist die weiße ölhaltige Rosenspezies Rosa alba L. von hoher Bedeutung fur die Bulgarische Rosenölproduktion. Der Gehalt an ätherischen Ölen der Blüten ist vergleichsweise niedrig, woraus eine niedrige Ausbeute und ein teures Endprodukt resultiert. Um eine Ausbeuteerhöhung zu erreichen, wurden gepulste elektrische Felder (PEF) mit Energieeinträgen von 10 kJ/kg und 20 kJ/kg bei frischen Rosenblüten angewendet. Es wurde eine Ausbeutesteigerung von 13 bis 33% und eine Reduktion der Destillationszeit um mehr als eine Stunde festgestellt. Um die Auswirkungen der gepulsten elektrischen Felder auf die Blütenstruktur zu erklären, wurde ein Rasterelektronenmikroskop (REM) eingesetzt. Nach Ermittlung der Ausbeute, der chemischen Zusammensetzung und einer olfaktorischen Analyse wurde festgestellt, dass eine Behandlung mit einem Energieeintrag von 10 kJ/kg im Hinblick auf die Ölausbeute und -qualität als optimal angesehen werden kann.

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