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Evaluation of a device for continuous measurement of rumen pH and temperature considering localization of measurement and dietary concentrate proportion

Continuous rumen pH and temperature measurement may be useful tools for diverse purposes including the detection of subacute ruminal acidosis. The objectives of the present study were to evaluate a device for continuous monitoring of rumen pH and temperature of cattle focussing on rumen pH determination and to test the effects of measurement localization as well as dietary concentrate proportion on rumen pH and temperature. Four rumen-fistulated cows were fed on two diets containing 0 and 40 % concentrate. Measurement was executed for two days per cow and diet. One probe was inserted each in the dorsal and ventral rumen sac to measure pH and temperature. Manual temperature determination and pH measurement were performed postprandial in direct proximity to the probes at preset short term intervals. PH sensors were tested for drift. The pH sensor drift was inconsistent with a considerable individual variation. A moderate correlation between manual and continuous measurement of pH (r = 0.59, p <0.001) and temperature (r = 0.46, p <0.001) was calculated. A Bland-Altman comparison of both methods indicated moderate agreement. A bias effect of probe pH determination with a pH overestimation in the range of low rumen pH below 6.0 and an underestimation of higher rumen pH was observed. Rumen pH was not affected by the localization of measurement but by diet and time after feeding. Significant effects of localization, diet and time and an interaction of localization and diet on rumen temperature were found. In conclusion, the evaluated technique was promising. Indications of inaccuracy of probe pH measurement suggested the need of further improvement.

Die Messung von Pansen-pH und -temperatur kann zur Detektion einer subakuten Pansenazidose beitragen. Ziel dieser Arbeit war die Evaluierung eines Gerätes zur kontinuierlichen Bestimmung beider Parameter bei variierendem Messort und Kraftfutteranteilen von 0 und 40 % in der Ration. Vier am Pansen fistulierte Kühe wurden mit jeweils einem Gerät im dor-salen und ventralen Pansen ausgerüstet. Zusätzlich erfolgten zu definierten Zeitpunkten manuelle Messungen in unmittelbarer Nähe der Geräte. Die pH-Drift der Sensoren war bei den einzelnen Geräten uneinheitlich mit einer hohen Variation. Eine moderate Korrelation lag zwischen manueller und kontinuierlicher pH- (r = 0,59) und Temperaturmessung (r = 0,46) vor. Ein Bland-Altman Vergleich deutete auf eine mäßige Übereinstimmung der pH-Messungen hin. Es wurden Hinweise auf Ungenauigkeiten der kontinuierlichen pH-Bestimmung mit einer Überschätzung niedriger Werte unter 6,0 und einer Unterschätzung hoher Werte über 6,5 beobachtet. Der Pansen-pH wurde durch die Ration und die Zeit nach der Fütterung nicht aber durch den Messort beeinflusst. Signifikante Effekte des Messortes, der Ration und der Zeit nach der Fütterung auf die Pansentemperatur und eine Interaktion des Messortes und der Ration wurden ermittelt. Die evaluierte Messtechnik hat ein hohes Potential, Indikationen von Mess-ungenauigkeiten weisen jedoch auf die Notwendigkeit einer Verbesserung der pH-Bestimmung hin.

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